Η ουλίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών καθώς επίσης και σε άλλα προβλήματα υγείας.


Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου. Τα ούλα που νοσούν γίνονται κόκκινα, πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Υπάρχει συνήθως μικρή ή καθόλου ενόχληση στο στάδιο αυτό. Η ουλίτιδα προκαλείται συχνά από ανεπαρκή στοματική υγιεινή. Ωστόσο είναι αναστρέψιμη με επαγγελματική θεραπεία και καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι.
Παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ουλίτιδας είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, η γήρανση του οργανισμού, η γενετική προδιάθεση, τα συστηματικά νοσήματα, το στρες, η κακή διατροφή, η εφηβεία, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η εγκυμοσύνη, η χρήση ουσιών, η λοίμωξη από HIV, καθώς και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Περιοδοντίτιδα
Ουλίτιδα η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Με τον καιρό η οδοντική πλάκα μπορεί να εξαπλωθεί και να αρχίσει να αναπτύσσεται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας ερεθίζουν τα ούλα. Οι τοξίνες διεγείρουν μια χρόνια φλεγμονώδη απόκριση κατά την οποία το σώμα στην ουσία στρέφεται ενάντια στον εαυτό του, με αποτέλεσμα οι ιστοί και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια να καταστρέφονται. Τα ούλα διαχωρίζονται από τα δόντια μετατρέποντας θύλακες (χώρους δηλαδή μεταξύ δοντιών και ούλων) που μολύνονται. Καθώς η νόσος εξελίσσεται και οι θύλακες αποκτούν βάθος, όλο και περισσότεροι ιστοί και οστά δοντιών καταστρέφονται. Συχνά αυτή η καταστροφική διαδικασία εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Τελικά τα δόντια χαλαρώνουν και πιθανώς να πρέπει να αφαιρεθούν.

Υπάρχουν πολλές μορφές περιοδοντίτιδας. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες:
  • Η επιθετική περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι είναι κατά τα άλλα κλινικά υγιείς. Συνήθη χαρακτηριστικά της είναι η ταχεία απώλεια πρόσφυσης και η καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια.
  • Η χρόνια περιοδοντίτιδα έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή εντός των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών, την προοδευτική αποκόλληση και την οστική απώλεια. Αυτή είναι η συχνότερη μορφή περιοδοντίτιδας και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή υποχώρηση των ούλων. Είναι αρκετά διαδεδομένη στους ενήλικες, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Η απώλεια οστικής στήριξης συνήθως συμβαίνει αργά, αν και ενίοτε μπορούν να υπάρξουν και περίοδοι ταχείας εξέλιξής της.
  • Η περιοδοντίτιδα ως εκδήλωση συστηματικών καταστάσεων. Συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η εγκυμοσύνη συνδέονται με αυτή τη μορφή περιοδοντίτιδας.
  • Η νεκρωτική περιοδοντική νόσος χαρακτηρίζεται από νέκρωση των ιστών των ούλων, του περιοδοντικού συνδέσμου και του φατνιακού οστού. Τέτοιες καταστάσεις συνήθως παρατηρούνται σε άτομα με συστηματικές ασθένειες όπως η λοίμωξη από HIV, ο υποσιτισμός, η ανοσοκαταστολή ή το έντονο στρες.